percyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cesta do Santiaga.

Videl som zaujímavý dokument a odvtedy mi jeho obsah nedá pokoj. Nie som praktizujúci veriaci, nie som dokonca ani osoba, ktorá sa tvári ako veriaci, som, kto som, teda ja. V španielsku existuje mesto, volá sa Santiago de Compostella a každý rok je cieľom mnohých pútnikov z celého sveta. Veriaci ňou vzdávajú poctu Bohu, ďakujú mu, napr. za to, že sa uzdravili z choroby podľa lekárov nevyliečiteľnej. Je obdivuhodné, že túto púť nekonajú len katolíci, ale aj iní ľudia z rôznych dôvodov. Ocitli sa napríklad na križovatke a nevedia ako ďalej, potrebujú popremýšľať nad svojím životom, prevetrať si hlavu. Iní chcú spoznať nových ľudí.  Niektorí chcú spoznať seba, ale bol tam aj umelec, ktorý hľadal inšpiráciu. Každý si ide svojím tempom a každý si niečo z tej púte odnesie. Panuje tam ústretovosť, tolerancia a pomoc. Aj miestni ľudia berú pútnikov ako samozrejmosť. Prespáva sa v rôznych prístreškoch, súčastiach kostolov a pod. Väčšinou sa ide peši celý deň. Vŕta mi v hlave už dlhšie, že jedno leto by som sa tam mal vybrať aj ja, bez nejakého očakávania z cesty. Netuším, či táto púť má aj nejaký oficiálny štart (myslím mesto a dátum), či je len jedna trasa pochodu, koľko času treba na dorazenie do cieľa. Tiež, či existuje nejaká skrátená trasa. V každom prípade som už dostatočne namotaný. Ak má niekto nejaké bližšie informácie o tejto púti, prípadne ju sám absolvoval a má zopár užitočných postrehov, resp. jeho samého táto púť láka, píšte.

zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. myslím
    že takúto púť si môže urobiť aj každý sám a nemusí to byť práve spomínané mesto...ale keď je ľudí viac, je to vidieť, dáva sa tým najavo, že je nás viac atď...kľudne to však môže byť aj na Slovensku, či v Rakúsku, Medžugorí, Jeruzaleme, Ríme, Vatikáne atď, atď...ale aj maličkej dedinke ku kaplnke...dôležité je, prečo sa človek chce niekam vybrať, s akým cieľom...a vlastne hlavne to, že to chce...môžno sa dá o konkrétnej púti zistiť niečo na nete alebo Ti niekto, kto ma info napíše...už len kvôli výletu a zážitku by to bolo pekné...tak držím palce...možno by som sa pridala;-)/jasné, ak by si ma v skupinke chcel;-)/
    publikované: 13.08.2006 12:28:47 | autor: angie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. takže
    moja kamarátka ju absolvovala, nie je veriaca, spravila si taký turisticko poznávací zájazd, možno, ak by si mal ty aj ona záujem, môžem vás spojiť, ale nechcem byť obviňovaná z kupliarstva
    publikované: 13.08.2006 14:12:06 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
  3. angie
    ak sa to podarí, tak sa ti ozvem :-0
    publikované: 13.08.2006 14:46:13 | autor: percy0 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Terreza
    o.k., spýtaj sa jej, ak by súhlasila, pošli mi jej mail, dík :-0 nikto ťa z kupliarstva obviňovať nebude
    publikované: 13.08.2006 14:49:17 | autor: percy0 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. percy, santiago
    je moj celozivotny sen, ciel, neviem. urcite tam raz pojdem. mala som v rukach mapu zameranu presne na toto, od nas sa najblizsie ide (pokial viem) z polska (respektive, to bola najblizsia vyznacena trasa ale je ich strasne vela zo vsetkych smerov, niekde sa stretavaju, niekde rozdeluju), ale neviem, ci mam najcerstvejsie informacie. da sa tak isto skratit a ist iba od spanielska. niektori ludia idu len tak, bez datumu, ale hromadne sa to vraj robi v nejaky datum, teda stretnutie ci co.. nemam presne info, viem, ze ak by sme chceli ist zo slovenska, vyraza sa niektoru nedelu (ale vraj na to treba vypocet(?) aby to vyslo na to stretnutie asi?).. mam znameho, s ktorym som to uz riesila, tak od neho som mala blizsie info..
    mna prvy krat oslovilo santiago v knihe alchymista od paula coelha.. stoji za to..
    budem priebezne sledovat, ak by som zabudla a budes mat info, hod pls do odkazu autorovi.. d..
    publikované: 23.02.2007 15:32:19 | autor: malazaba (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014