percyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vojenská hliadka.

...magické mystérium

Mali sme na vojne jedného týpka, volal sa rotný Ratkoš a ten sa jedného dňa rozhodol, že nás spolu s jedným mojím spolubojovníkom vezme za členov hliadky, ktorá kontrolovala v meste vojakov, či sú ustrojení, či nie sú napití, či nerobia neprístojnosti. Samozrejme, ona ako vojak z povolania bol veliteľom. Vyrazili sme do ulíc, keď tu ktosi prišiel s nápadom, že by sme si mali vypiť. Skvelý nápad, bol schválený jednohlasne   Kúpili sme si teda fľašu vodky, bola to nejaká z tých, ktoré sa pýšia označením "konzumná" alebo "jemná" . No proste strašný humus, dnes by som to už nepil ani za nič, fuj. Nemali sme pohár. Vyriešili sme to tak, že sa kúpil lekvár v tom malom umelohmotnom pohári, čo vyzerá ako jgurtový. Lekvár sme vykydali, téglik sme opláchli v rieke ! :-0  a sadli sme si na lavičku s úmyslom poliať si. Furt nás niekto vyrušoval - mamičky s deťmi na prechádzke, ktoré nás ukazovali deťom so slovami "aha, vojaci", resp. zlomyseľní oteckovia, ktorí svojim synčekom hovorili " vidíš, to je vojenská hliadka, keď budeš neposlušný, vezmú ťa so sebou". Aby sme  nepokazili zábavu, v prvom prípade sme sa tvárili milo, usmievali sme sa, v tom druhom sme na vystrašených synčekov zachmúrene zazerali. Za Dolným Kubínom je malý židovský cintorín, ktorý je dosť opusteným a tichým miestom. Keďže sme boli neďaleko neho, šli sme tam. Vo všetkej úcte sme si posadali na náhrobné platne a striedavo sme popíjali. Začalo pršať. Medzi hrobami rástli rôzne stromy, rozkošatené listnáče. Pršalo len jemne, kvapky padali na lístie a šuchotali. Na zem sa dostali len tam, kde nebol strom, resp. bol strom s riedkou korunou. Po daždi vyšlo slnko. Naskytol sa mi magický pohľad, ktorý si viem dodnes vybaviť - cez hustú korunu  duba presvitalo niekoľko slnečných lúčov a osvetľovalo prítmie medzi hrobmi. Bol to nezabudnuteľný pohľad, pôsobilo to mysticky, nadpozemsky nadčasovo, nevdojak sme všetci stíchli. Nie som veriaci, ale človek by v takej chvíli pripustil, že boh existuje. Nedá sa to vysvetliť, trebo to zažiť.

P.S. Po opustení cintorína sme začali kontrolovať vojakov na vychádzke a neviem, čo si mysleli okoloidúci civilisti, keď  videli, že hliadka je väčšmi pod vplyvom alkoholu, ako kontrolovaní vojaci :-0


vojenčina | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014