percyho blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Plynová maska.

cvičenie

Zas som pri mojej obľúbenej téme, vojenčine. Je ťažké rozhodnúť sa čo napíšete, keď máte v hlave desať príspevkov. Ale tak skúsim tento:

Vojenské cvičenie je úžasná vec. Pokiaľ sa nerobí, žijete v ilúzii, že ste pripravení zasiahnuť a všetko funguje presne tak ako má. Ostrá skúška vás vyvedie z omylu. Tí, čo sa vyznajú v plynových maskách vedia, že sa vyrábajú v troch veľkostiach 1,2,3. Jednotka znamená najmenšiu veľkosť, trojka je teda logicky najväčšia. Mne bola pridelená maska veľkosti 2. Pri náhodných nasadzovaniach na buzeráku (vyasfaltovaná plocha, kde sa robili nástupy a učili sme sa pochodovať) som zistil, že keď si ju nasadím a zatiahnem remence ako mám, aj tak mám pod lícami škáry. Rozhodne mi bola veľká, vôbec netesnila a potreboval som masku jednotku. Boli sme malá rota, bolo nás na nej tak do 25 ľudí. Výkonný práporčík nprap. Vass ma teda zobral do skladu, kde po chvíli prehŕňania sa v maskách zistil, že veľkosť akú potrebujem ja nemá. Nechcelo sa mu ísť do výstrojného skladu, tak vec ukončil s tým, aby som mu to pripomenul neskôr, že to vyrieši.  Čo sa ale nestalo? Skôr ako som dostal tú správnu masku usporiadali cvičenie. Bolo to univerzálne cvičenie - streľby, poskytovanie prvej pomoci, preskúšavanie z vojenskej etikety a plynová skúška. Normálne nás za každú úlohu hodnotili. Všetko bolo viac-menej v pohode, kým neprišiel na rad plyn. Postavili zlelenú opachu, čo sa trochu podobala na stan, len bola v tvare obdĺžnika. Každá strana mala niečo ako široký rukáv, ktorý keď ste si natiahli na hlavu, pozerali ste sa dovnútra plynovej komory. Do komory hodili aktivovanú dymovnicu so slzným plynom a šlo sa na vec. Vojaci strkali hlavy dnu a vonku veliteľ sledoval, ako si počínajú.  Keď po čase plyn z komory vyprchal, dali tam ďalšiu dymovnicu. Natiahol som si masku, na fugy pod lícami som sa snažil nemyslieť a čakal som na svoj osud. Irónia chcela, aby som si vychutnal novú dymovnicu. Strčil som hlavu dnu a hneď som zbadal, ako sa z dymovnice pomaly vznáša hustý biely dym. Hypnotizoval som ho pohľadom, ale postupne sa približoval k mojej hlave. Tenký pásik dymu mi zamieril pod nos a ja som zadržal dych. Kyslík mi o chvíľu zúfalo chýbal, vytláčalo mi oči   Nemohol som to už vydržať a nadýchol som sa. V momente som mal hlavu von a išiel som si vykašľať pľúca.

Bláznivý veliteľ poskakoval popri mne a reval:

"Vojak, si mŕtvy! Si mŕtvy!!!"

Pochopiteľne som skúšku nespravil,xexe.

 


vojenčina | stály odkaz

Komentáre

  1. percy
    pocuj, nerobia ti kanady otlaky? lebo ja mam Steelky a moje nohy znacne trpia...
    publikované: 23.04.2006 10:26:14 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. lucia
    na vojne som bol už pred pár rokmi, kanady bežne nenosím. mám síce jedny doma, ale chodím v nich len do hory. skús si zohnať o číslo väčšie, myslím, že budeš mať po starosti s otlakmi.
    publikované: 23.04.2006 11:25:28 | autor: percy0 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. percy0
    pre pár rokmi som sa stretla s plyn. maskami v škole, keď sme upratovali sklad a konštatujem,že by som si ju nedala na tvar za nič na svete...Boli tak v dezolatnom stave, že by bolo jedno, či iu mám al.nie...
    publikované: 06.03.2007 14:33:53 | autor: Lili (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014